Новини

У Львові облаштували перший громадський дощовий садок

18.05.2020

Роботи відбувалися цими вихідними і окрім створення дощового садка включали в себе висадку рослин для вертикального озеленення стіни опорядження неподалік Львівської Політехніки. Такими діями ініціатори – ГО «Плато» – прагнуть адаптувати простір до наслідків кліматичної зміни.

Цими вихідними громадська організація «Плато» створила у Львові перший дощовий садок і озеленила стіну опорядження на перетині вулиць Бандери та Чупринки. Причиною цьому стало те, що у літній період територія простору внаслідок кліматичної зміни перетворюється у «тепловий острів». Нагрівання бруківки до +42°С, зупинки громадського транспорту – до +44°С, МАФів – до +60°С, стіни з круглими отворами – до +35,4°С сприяють некомфортному перебуванню тут містян і є особливо небезпечними для людей із серцево-легеневими захворюваннями.

«Минулого року ми розпочали осмислювати проблеми цього простору та генерувати ідеї для хоча б часткового покращення ситуації. Серед десятка природоорієнтованих рішень зупинилися на двох – технології дощового садка та вертикальному озелененні стіни опорядження. Їх і вдалося втілити у реальність з використання доступних і відносно недорогих матеріалів. Донедавна захаращений сміттям та вразливий до високих температур простір почне «працювати» не проти, а для людей», – зазначають у ГО «Плато».

Завдяки проведеним роботам було створено систему водовідведення дощової води з сусіднього житлового будинку. Дренажна технологія з послідовно нашарованих щебіню, піску, ґрунту дозволить підживлювати рослинність дощового садка, яка в свою чергу очищатиме воду та зволожуватиме повітря навколо. Також вздовж стіни опорядження було висаджено саджанці дівочого винограду та плющів для її захисту від перегрівання влітку, генерування додаткового затінку і забезпечення більшого зволоження простору. Ці два елементи, безперечно, виконуватимуть й естетичну функцію.

Простір на перетині вулиць Бандери та Чупринки потребує комплексного переосмислення, адже наразі він є майже повністю забрукованим, перебуває у «полоні» кіосків і не має плану розвитку. Активісти завдяки реалізації проекту сподіваються дати поштовх для початку масштабніших позитивних змін у межах цього простору на всій його території.

Фото: WHAT IF creative studio / Гала Козютинська

Проект є волонтерською ініціативою та фінансувався виключно за рахунок членських і благодійних внесків небайдужих, за що ГО «Плато» дякує  усім, хто долучився до його реалізації.