Новини

Як обрати ялинку, за яку не соромно?

10.12.2020

На календарі грудень, а отже з великою ймовірністю зовсім незабаром у вашій оселі з’явиться ялинка. Як обрати її так, щоб не було соромно перед дітьми та сусідами у нашому дружньому до кліматичної тематики огляді.

Про який сором йде мова, спитаєте ви, нічого не чувши раніше про tree shaming рух, що впродовж останніх кількох років набирає популярності у західних країнах. Його послідовники піддають критиці тих, хто купує на Різдво живі ялинки. Активісти апелюють до того, що ціна 1-2 тижневого святкування є занадто дорогою в загальному контексті наших взаємовідносин із довкіллям. В українських реаліях приводів для шеймінгу може бути цілих два – купівля дерев на чорному ринку та їх неправильна подальша утилізація. 

Тож якщо цього року ви все ж плануєте встановити вдома саме живу ялинку, рекомендуємо пересвідчитися, чи не купуєте ви її у браконьєрів. Для надійності, здійснюйте покупку у спеціально визначених для цього місцях. До речі, інформацію про перелік пунктів продажу у Львові вже оголосили на сайті міської ради.

Ну а коли настане вже міфологізоване у нашій культурі «після свят» подбайте про правильну утилізацію новорічного дерева. За даними British Carbon Trust вуглецевий слід кожної ялинки, що опиняється на сміттєзвалищі складає до 16 кг екв. CO2. Це означає, що дерево розкладатиметься та виділятиме метан, чим підвищуватиме рівень нагрівання Планети. І чим частіше ми будемо ігнорувати цей факт, ти більша ймовірність того, що ялинковий фейл повернеться до нас незабаром у вигляді екстремальної посухи, несподіваного буревію чи понаднормових опадів. Ще трагічнішою є історія про пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі, під час гасіння якої загинуло декілька осіб у 2016 році. Тож найкращою порадою для всіх власників справжнього новорічного дерева є порада передавати ялинки до спеціального пункту прийому на правильну утилізацію. Це не тільки зменшить її вуглецевий слід на 80% (до 3,5 кг екв. CO2), а й дозволить створити комунальним службам додаткову сировину для підживлення міських ґрунтів та зелених насаджень.

Як альтернативний варіант – для мешканців приватного сектору можна запропонувати винести та закріпити дерево на подвір’ї, прикрасивши гілки повторно – скибочками фруктів, ягід та спеціальними насіннєвими композиціями. Так ялинка стане прихистком та годівницею для місцевих птахів, а ви отримаєте можливість підтримати локальне біорізноманіття.

Чоловік у ялинках. Джерело: bit.ua

Серед «живих» ялинок з кожним роком все більшої популярності набувають ялинки у горщику. При цьому їх вартість компенсується можливістю згодом висадити дерево. Але щоб це стало можливим варто дотримуватися набору рекомендацій, як на етапі купівлі деревця, так і – подальшого за ним догляду.

Купуючи саджанець у розсаднику, а не сезонному пункті продажу ви збільшуєте можливий майбутній успіх акції з висадки. Справа в тому, що рослини у розсадниках, зазвичай, першопочатково вирощуються у ємностях для майбутнього продажу. Натомість непорядні продавці на ринках, сезонних майданчиках часто пересаджують деревця у ємності безпосередньо з материнського ґрунту, тим самим критично пошкоджуючи їх кореневу систему. На жаль, у такої ялинки небагато шансів пережити свята.

Обираючи святкову ялинку, пам’ятати слід також і про те, що не всі види запропонованих дерев після свят зможуть адаптуватися до висадки назовні. З цих міркувань дендрологи радять віддавати перевагу таким сортам як сербська і блакитна ялина та кавказька ялиця.

Ялинку у горщику рекомендують купляти заздалегідь (орієнтовно за 10 днів) для того, щоб встигнути приготувати її до домашніх умов. Перший тиждень її радять тримати при температурі близько 5°C (наприклад, в гаражі чи підвалі). Потім на 2-3 дні варто перенести її в приміщення з режимом у 10°C. І тільки після цього деревце можна забирати до квартири, де, однак, температура не повинна перевищувати 20°C. Такі приготування дозволять рослині поступово пристосуватися до нових умов.

Пам’ятайте, що живу ялинку не варто тримати поруч із обігрівачем, час від часу варто зволожувати водою з розпилювача та стежити за достатнім рівнем вологи у ґрунті. Плануючи подальшу висадку дерева, не варто тримати саджанець в квартирі довше ніж 10 днів. Після цього за зворотною до раніше описаної схеми потрібно поступово зменшувати температуру його утримання. Подальші інструкції з висадки будуть залежати від стану дерева на початок весни.

І на сам кінець – про ялинки штучні. Науковці та екоактивісти світу закликають не купляти штучну ялинку, якщо ви цього ще не зробили. Згідно з дослідженнями карбоновий слід від її виготовлення досягає 40 кг екв. CO2, що більше у 10 разів, ніж від живої ялинки, яку спалили. Більше половини викидів припадає на матеріали, з яких зроблена ялинка, решта – продукується на етапі виготовлення кінцевого продукту. Додає драматизму до цієї історії елемент транспортування: раптом ваша зелена красуня походить з Китаю – її вуглецевий слід ще більший. Ну і, мабуть, головним недоліком є те, що у нашій країні штучні ялинки не підлягають переробці і ваша ялинка після завершення експлуатації залишатиметься на сміттєзвалищі сотні років. Тож якщо, ви вже придбали або збираєтеся придбати штучну ялинку, подбайте про те, щоб термін її служіння святу був якомога довшим.

Ну і на сам кінець зверніть увагу на те, що ялинкою можуть слугувати предмети декору. У мережі ви легко знайдете тисячі варіантів того, як зробити ялинку з книг, дерева, ниток і не тільки, що стане креативним та дружнім до довкілля рішенням. Так чи інакше, всі ми розуміємо, що однією ялинкою покращити екологічну ситуацію не вдасться. Але якщо існують новорічно-різдвяні традиції, то чому не використати їх для популяризації сталого та раціонального способу організації нашого повсякденно-святкового побуту?