Як поява міського саду-городу впливає на адаптацію внутрішньо-переміщених осіб та формує мережу локальних партнерств — обговорювали на події “Їжа,що згуртовує”.
Львів, 24 вересня 2022 р. – ПРООН в Україні спільно з українським шеф-кухарем Євгеном Клопотенком, одним із ініціаторів внесення борщу до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, співзасновником ресторану «100 років тому вперед» та мережі «Інші», а також із простором міського садівництва та городництва у Львові «Розсадник» провели інформаційну зустріч, на якій презентували результати співпраці та обговорили можливості розвитку міських ініціатив продовольства та соціальної згуртованості.
Своїм досвідом та ідеями на події «Їжа, що згуртовує» поділилися представники/-ці органів місцевого самоврядування, профільних громадських організацій, локальних виробників органічної продукції та інші.
Дослідник рішень із продовольчої безпеки Лабораторії інноваційного розвитку ПРООН Ілля Єременко зазначив, що вирішення питань харчової безпеки потребують локальних рішень, які здатні забезпечити швидкий зворотний зв’язок та адаптацію до постійних викликів.
«Завдяки підтримці цьогорічних ініціатив: від інклюзивних грядок для людей з інвалідністю до співпраці міського саду-городу з локальним бістро, – ми не просто досліджували взаємодію різних категорій населення, а й показали приклади майданчиків для соціальної згуртованості та партнерства заради розвитку», – наголосив Ілля Єременко.
На події презентували результати співпраці міського саду-городу “Розсадник” та бістро “Інші”, а також пояснили, що потрібно для того, аби забезпечити сталість проєкту та поширення досвіду в інших містах.
Начальниця управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Олександра Сладкова зазначила, що:
«Завдання міської влади – допомогти знайти хорошу ділянку, бо це довготривала ініціатива, і від того, як допоможе міська влада, залежатиме подальша робота. Потрібно популяризувати такі ідеї, щоби влада міста без остраху могла долучитися до допомоги і її реалізації. «Розсадник» – це чи не найкращий приклад того, де замість звичного нам парку, де люди просто відпочивають, вони ще й згуртовуються заради спільної справи. Міста будуть підтримувати такі ініціативи, коли зрозуміють практичну цінність для своїх жителів та навколишнього середовища загалом».
У межах співпраці «Розсадника» та «Інших» з вирощених в міському саду-городі овочів приготували 120 порцій соціального “Меню №2”, яким безкоштовно пригощають внутрішньо-переміщених осіб.
Шеф-кухар та співзасновник бістро “Інші” Євген Клопотенко запросив усіх зацікавлених пропонувати йому місцеві продукти, адже заклади харчування споживають їжу в дуже великих масштабах та зазвичай готові співпрацювати на різних умовах.
«Якщо ти знаєш, що за продуктом стоїть людина, то в якості можеш не сумніватися. Не варто ускладнювати чи довго думати: з чого почати? Менше фантазувати про ризики, більше – просто робити! Мрію, щоб українські ресторатори могли весь рік готувати з українських продуктів. Найголовніше – напрацювати ефективну комунікацію між ресторанами, виробниками продукції та міськими соціальними ініціативами».
Співзасновниця «Розсадника», координаторка проєктів ГО «Плато» Анжеліка Зозуля в свою чергу поділилася досвідом організації та координації міського саду-городу.
«Ми провели більше 45 подій, до яких долучилося понад 1000 учасників/-ць. У середньому, більше 60% з них – внутрішньо-переміщені особи. У контексті продовольчої проблематики ми робимо свій просвітницький внесок, паралельно наголошуючи на потребі раціонального використання природних ресурсів, підтримки місцевого біорізноманіття, зменшення вуглецевого сліду від виробництва та транспортування продукції тощо. Наразі важливим є масштабувати досвід та залучати до цього процесу більше стейкхолдерів», – підкреслила Анжеліка Зозуля.
Голова ГО “Жіночі перспективи” Любов Максимович зазначила, що город для внутрішньо-переміщених осіб у місті Моршин, який ПРООН також підтримала в межах проєкту, став колективною психотерапією.
«Цей експеримент дав змогу людям знову жити, можливість відчувати себе потрібними. На базі притулку для внутрішньо-переміщених осіб ми також запустили їдальню. Таким чином ще й створили нові робочі місця».
Під час заходу учасники/-ці також озвучили ключові кроки для реалізації подібних ініціатив, поділилися історіями внутрішньо-переміщених осіб, які долучаються до міського городництва, а також напрацювали потенційні шляхи розширення співпраці.
Переглянути онлайн-трансляцію події можна за посиланням.
Зустріч організовано ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру спільно з Лабораторією інноваційного розвитку ПРООН за фінансової підтримки Європейського Союзу. Лабораторія інноваційного розвитку ПРООН в Україні активно долучається до розробки ініціатив із посилення харчової безпеки. Завдання Лабораторії – знайти і перевірити такі інноваційні та проривні рішення, які б не шкодили довкіллю та сприяли сталому розвитку.