Projects

Трикутник змін

18.05.2020

Простір на перетині вулиць Степана Бандери та Генерала Чупринки є прикладом вразливості об’єкта міської інфраструктури до кліматичної зміни. Інтенсивний рух транспорту, МАФи, суцільна забрукованість, відсутність озеленення та додаткових джерел зволоження обумовлюють утворення тут у спекотні дні «теплового острову», що негативно впливає на самопочуття мешканців прилеглих будинків, користувачів зупинки громадського транспорту «Львівська політехніка», пішоходів.

Заміри, зроблені на тепловізор Flir One E8 30 серпня 2019 року, за умов загальної температури повітря +28°С показали якою є різниця у нагріванні та тепловіддачі різних поверхонь: дах МАФу (+60°С), зупинка громадського транспорту (+44°С), бруківка (+42,1°С), рекламний банер на стіні будинку (+38,6°С), стіна з круглими отворами (+35,4°С), зелені насадження біля стіни (+27,9°С).

Беручи до уваги європейський досвід адаптації міст до кліматичної зміни, нами запропоновано благоустрій громадського простору з елементами:

  • вертикального озеленення стіни з круглими отворами (стіни опорядження);
  • облаштування біля стіни місць для відпочинку;
  • дощового саду, який буде збирати, затримувати та живити у засушливий період рослини дощовою водою із покрівлі сусіднього будинку №15 на вул. Степана Бандери.

Першим кроком на шляху до реалізації проекту була кампанія у рамках Громадського бюджету Львова у 2019 році. Тоді за проект проголосувало 127 жителів і жительок міста. У рейтингу проектів у Галицькому районі проект посів 6 місце.

 

Агітація за проект №165 у рамках Громадського бюджету Львова 2019 року

 

Робота над адвокацією змін у межах простору відновилася навесні 2020 року. Після дослідження актуальної інформації з відповідей на численні запити, було оптимізовано сам проект, його кошторис та візуальну частину. Через вартісність було вирішено відмовитися на цьому етапі від облаштування біля стіни місць для відпочинку, у зв’язку з встановленням біля будинку 15 на вул. Бендери літнього майданчика одним із закладів харчування – було змінено розташування дощового садка.

Оновлена візуалізація створення дощового садка (весна 2020) – зображення ГО “Плато”

У травні за підтримки небайдужих волонтерів та Галицької районної адміністрації відбулися роботи з облаштування дощового садка та вертикального озеленення. Усі необхідні матеріали для проведення робіт були придбані за кошти, зібрані у межах кампанії краудфандингу – 8250 грн.

Очікується, що вертикальне озеленення з часом компенсує перенагрівання стіни опорядження у  літній період, дозволить генерувати додатковий затінок і забезпечувати все більше повернення вологи в атмосферу. Рослини, виконуючи роль фільтру, також сприятимуть підвищенню якості повітря, що особливо актуально на цій ділянці через близькість до зони інтенсивного руху транспорту.

Перший громадський дощовий садок у Львові являє собою багаторічну квіткову композицію, рослини в якій завдяки затримують та очищують дощові опади завдяки багатошаровій дренажній системі. В межах проекту водостік із покрівлі сусіднього будинку №15 на вул. Степана Бандери було спеціально подовжено до дощового садка, щоб прибрати зайву вологу, яка раінше накопичувалася біля фундаменту будинку та  створювала незручності його мешканцям.

МістоДІЄ | Дощовий садок власними руками – відео WHAT IF creative studio / Гала Козютинська

У 2020 році ми звернулися з офіційними листами до Львівської міської ради з проханням сприяти комплексному переосмисленню простору на перетині вулиць Бандери та Чупринки. У грудні 2020 року відбулося перше засідання робочої групи із перепланування простору за участі представників ЛКП “Львівавтодор”, Управління архітектури та урбаністики, GIZ. Робоча група домовилася про перетворення простору на адаптований до наслідків кліматичної зміни мобільний хаб. Роботи з розробку проєкту тривають.

Засідання робочої групи з перепланування простору на перетині Чупринки-Бандери

З часом інформація про проект буде оновлюватися.